Kies de juiste verlichting, mijn tips voor een goed lichtplan!

zaterdag 28 maart 2020

Kies de juiste verlichting, mijn tips voor een goed lichtplan!
Functioneel- en sfeer licht is zo belangrijk in een interieur.
Ik vertel je meer over het kiezen van de juiste verlichting, en hoe je een lichtplan maakt.
Bedenk goed van te voren waar je lichtpunten wil in je woning. Vooral als je gaat verbouwen is dit handig. Net als met stopcontacten kan je niet te veel lichtpunten hebben naar mijn mening. Verdeel ze goed over de ruimte. En bedenk ook welke lamp je wil dimmen bijvoorbeeld.  Schuif je graag met je tafel? Dan zou ik aanraden meerdere lichtpunten in het plafond te maken zodat je je eettafel ook eens naar een andere kant van de ruimte kan verplaatsen. Kijk goed welke activiteiten je gaat doen in een bepaalde ruimte, teken dit uit. Want er zit verschil in sfeerlicht of functioneel licht. Boven je werkplek wil je andere licht dan bijvoorbeeld over een kastje of inbouwkast. Inbouw of opbouw spots zijn ook een ding om goed over na te denken. Want als het eenmaal gestuct is ga je er niet zo gauw een inbouwspot plaatsen. Gelukkig bestaan er ook hele gave opbouwspots. Ruimte uittekenen op schaal

Start met het uittekenen van de ruimte. Start met de basisverlichting. Dit zijn de plafondlampen en spots.

Vervolgens ga je de overige verlichting aangeven op je tekening.
De sfeerverlichting.
Denk hierbij aan een leeslamp naast de bank, een lamp op de kast, of led strips (lees mijn blog hierover klik HIER). Maak onderscheid in je symbolen. Dus bijvoorbeeld voor basisverlichting een geel rondje en voor sfeerverlichting een vierkantje. Hieronder 2 voorbeelden van een lichtplan:


De lichtschakelaars en stopcontacten intekenen

Teken de gewenste lichtschakelaars, dimmers en stopcontacten in. Zo kun je snel zien of je er genoeg hebt, of dat er misschien een paar bij moeten komen. Dit is het geval bij nieuwbouw of wanneer je bezig bent met een grote verbouwing. 
De juiste lampen kiezen
Kies als laatste welke armaturen en soorten lampen je wilt gebruiken. Geef dit eventueel aan op het lichtplan als je dit handig vindt. Bepaal bijvoorbeeld of je hanglampen boven je eettafel wilt of een rij spots. Niet alleen de lampen doen veel voor je interieur, ook de lichttemperatuur is erg sfeerbepalend. Kijk goed naar wat de ruimte nodig heeft en hoeveel daglicht er binnenkomt. Denk ook aan spotjes of ledstrips om iets uit te lichten. Bijvoorbeeld een open kast, een mooie foto aan de wand of traptreden. Lees mijn blog over led strips klik HIER.

Bekijk ook eens de website van Ledloket hier vind je alles rondom lampen!

Kies de juiste verlichting, mijn tips voor een goed lichtplan!
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met wat tips over het opstellen van een lichtplan.
Heel veel succes en tot snel!


 
Copyright © 2016 - 2021 | www.zwartwitenhout.nl