Delen van foto's...

woensdag 14 januari 2015

Vandaag mijn meest gedeelde foto's op o.a. Pinterest, Facebook, Instagram en andere blogs/websites op een rijtje! 
   Natuurlijk is het super om te zien/lezen dat de foto's inspireren, daar word ik echt heel erg blij van!
Alleen merk ik dat de foto's (steeds meer) worden gedeeld zonder bronvermelding en/of logo.
Lees je verder?
Als blogger/fotograaf is dat natuurlijk niet echt fijn om daar achter te komen.
Je steekt veel tijd en energie in het maken van foto's, en dan nog niet eens gesproken over de afschrijving van je apparatuur.
Dus dan is het fijn als mensen je daarin op z'n minst supporten door je te mailen of je de foto van delen om vervolgens een link en/of je naam bij de foto te plaatsen.
Dit gebeurd heel af en toe hoor maar veel te weinig.
Gelukkig word ik vaak gewezen op dit soort "linkloze-foto's" door mede-bloggers of volgers.
Ze herkennen mijn foto('s) en mailen of taggen me dan.
Super lief! Dit waardeer ik zo!

Maar helaas kom ik er zelf ook wel eens achter als ik bijvoorbeeld zoek op Google bijvoorbeeld.
Laatst kwam ik wel iets heel bijzonders tegen via Facebook.
Dit betreffende bedrijf maakte (zonder toestemming en bronvermelding!) "gebruik" van een van mijn foto's en had hem zelfs bewerkt! De poster die ik boven de bank had staan hadden ze bewerkt in een van hun producten (posters in dit geval).
En alsof dat al niet gek genoeg was, werd hij ook nog eens gebruikt voor commerciële doeleinden!
Dit ging me echt te ver en heb het bedrijf hierop aangesproken.
En na heel wat mails en een telefoongesprek is dit inmiddels wel goed opgelost.

Bianca van de inspirerende blog At mi Casa (klik!) tipte me dat ze mijn foto tegenkwam (wederom zonder link en/of bronvermelding, bij deze foto was zelfs mijn logo was er zelfs uitgeknipt).
Zo jammer!
Tijd om hier eens wat meer aandacht aan te geven vond ik vandaar deze blogpost.
Hebben jullie daar ook last van, en wat doen jullie daaraan?
Ik merk dat de meningen over het delen van foto's nogal verschillen, en dat het ook een deel onwetendheid is, ben erg benieuwd naar jullie reactie hierover....

Laat je het even weten?


  

 
X Arja


10 opmerkingen:

 1. Hi Arja,

  Helemaal mee eens!
  Inderdaad altijd een bron vermelding doen als het niet je eigen foto's zijn. Ik doe dit ook zo, een hele enkele keer kom je bij Pinterest tegen als bron 'uploaded by user' tegen, helaas is er dan geen bron vermelding die je kan doen (dit zet ik er zelf soms wel eens bij). Maar in alle andere gevallen probeer ik zo goed mogelijk de maker van de foto's te achterhalen en zet ik er of de fotograaf danwel de de naam van de website bij waarvan ik de foto's heb.
  Wel zo eerlijk, ik steek (net als jij) ook veel tijd in eigen foto's maken en dan is het vervelend als je foto's door een ander worden gebruikt zonder bronvermelding. Voorbeeld:
  Laatst kwam ik mijn foto tegen op een andere Nederlandse blog zonder bron vermelding en mijn watermerk eruit 'gephotoshopt'. Kinderachtig, ik heb deze blogger gemaild met een verzoek alsnog een bron vermelding te doen maar uiteindelijk is de foto is daarna met excuses verwijderd. Gewoon niet netjes van diegene er zo mee om te gaan. Net als bij jou eigenlijk dus.

  Maar zet ook gerust een iets groter watermerk met webadres op je foto's hoor Arja, ze worden er niet minder mooi van :-) ze zijn nog steeds leuk om naar te kijken!

  Ben benieuwd wat andere vinden!?
  Stijlvolle groet, Susanne
  Woonblog - www.stijlvolstyling.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Arja, helemaal eens!! Het is super leuk, zolang er wel een vermelding/ linkje bij staat. Dat doe ik zelf ook altijd met foto's van andere (ook al komt dat zelden voor, want gebruik bijna alleen eigen foto's). Er zit idd veel werk in en daarnaast wordt een foto ook gewoon iets van jezelf omdat je vast legt waar je blij van wordt of waar je voor staat. Ik heb het deze week nog gekker meegemaakt. Iemand die mijn idee compleet kopieerde, zelfde titel, bijna zelfde tekst en haaksel ook nagemaakt. En dan doen alsof ze het net zelf bedacht heeft..?? Ik vind dat altijd veel zeggen over diegene, omdat ze blijkbaar zelf geen fantasie hebben! Maar het is gewoon niet netjes. Ik wil er eigenlijk geen energie aan verspillen, maar vind het aan de andere kant ook niet kunnen. Dus ben ook heel benieuwd naar wat anderen hiervan vinden. Liefs Lisanne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je weet wat ik er van vind;) Prima als mensen je foto gebruiken . Maar het kan echt niet als ze doen alsof die foto van hen zelf is. Jij bent fotograaf het is je werk. Dus ik vind het niet kunnen dat ze zomaar je foto's gebruiken.
  Als ik foto's gebruik van een ander, noem ik ook de bron.
  Als je foto's van pinterst haalt is het misschien een ander geval, maar dan nog vind ik dat je ze niet mag gebruiken alsof zijn ze van jou!
  Jij doet je best voor die foto, jij hebt hem gemaakt, dus is het jouw foto.
  Wees maar trots op wat je doet, want je bent super bezig!

  Liefs Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal met je eens! Ik ben nog niet zo heel lang blogger in woon land 😉 maar vind het inderdaad niet leuk als mensen mijn foto's zouden gebruiken zonder mijn bron te vermelden. Bij anderen vermeld ik ook altijd de bron, wel zo netjes toch!

  Jij maakt super foto's en ben groot fan van jouw stijl!

  Groetjes Cindy

  woon-geluk.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben het zo met je eens! Het delen van foto' is prima maar wel met naamsvermelding en no way met het afknippen van logo's
  Ik vind je foto's zo mooi! heerlijk sfeertje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie inrichting! Heb zelf ook net een nieuwe tafel gekocht

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Arja,

  ik vraag me af waar je het bankstel hebt gevonden.

  Groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Justin, leuk om eens een reactie te lezen van een mannelijke lezer!
   De bank is van Trendhopper de Barletta.
   Gr Arja

   Verwijderen
  2. Hehe, drie keer raden hoe ik hier terecht ben gekomen ;-), en nee, het was geen man..

   Verwijderen
 8. Jaa, ik kom je foto's ook regelmatig tegen op Pinterest, ze zijn ook zo mooi haha! Wist je ook dat het delen van de foto's met vermelding wettelijk niet eens genoeg is? De blog van Charlotte kan je misschien ook helpen in mensen benaderen enzo: https://www.charlotteslaw.nl

  xx

  BeantwoordenVerwijderen

 
Design by Studio Mommy (© Copyright 2015)